Blog

KALORİMETRE PAY ÖLÇER MONTAJI VE FATURA HESAPLAMA

KALORİMETRE MONTAJI NASIL YAPILIR ?


Kalorimetre yani pay ölçer cihazı profesyonel ekipler tarafından doğru bir şekilde yapılmalıdır. Ancak buşek,lde doğru ve sorunsuz bir şekilde çalışabilecektir.
 

Kalorimetre Montajı için gerekli malzemeler

 
1 – Kalorimetre (Pay Ölçer ) cihazı 1 Adet
2 – Küresel Vana 1 Adet
3 – Termokuple Girişli Küresel vana 1 adet
4 – Pislik Tutucu filtre 2 adet
5 – İzolasyon malzemesi, teflon ya da keten
6  - Çeşitli yedek conta
7 – İlgili tamir ve montaj anahtar takımları


 

Kalorimetre (Pay ölçer ) Bağlantısı Nasıl Yapılır?

  1. Mobil sistemlerde dönüş kolektörünün çıkışına 1 adet küresel vana montajı yapılır.
  2. Mekanik çalışan kalorimetreler de küresel vanadan sonra 1 adet de pislik tutucu filtre montajı yapılır. ( Kalorimetreyi pislikten korumak için bu filtre çok önemlidir.)
  3. Küresel vana ve filtre montajından sonra kalorimetre bağlantısı yapılır. Bu bağlantıda sayaç rekorları kullanılır.
  4. Kalorimetrenin çıkışına bir adet daha filtre montajı olası ters su akımından cihazı korumaktadır ve montajı bizce çok gereklidir.
  5. Pislik tutucu fitreden sonra olası arıza ve filtre temizliğinde sistemi tamamen kapata bilme için ikinci vana da bağlanır.
  6. Bu vanadan sonra ana hatta bağlantı sağlanır.
  7. Termokuple girişli ve sensör vanası gidiş kolektörü ile gidiş ana kolon hattı arasına bağlantısı yapılır.
  8. Montaj işlemi bittikten sonra tesisata su verilir.
  9. 2 yada 3 gün boyunca sistem çalıştırılarak pislik tutucu fitrelerin olası pislikleri yakalaması sağlanır. Ve filtreler küresel vanalar kapatılarak temizlenir.
  10. Kalorimetre üzerinde 2 adet sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Bunlardan mavi renkli etiketi olanı sayacın gövdesine bağlantısı yapılır. Kırmızı renkte etiketi olanı da gidiş hattında ki termokuple girişli sensör vanasına bağlantısı yapılır.

 

Kalorimetre (Pay ölçer) Sisteminde Fatura Çok Fazla mı Geliyor?

 
Kalorimetre takılı sistemlerde eğer faturanız aşırı fazla geliyor ise bunun çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan en belirgin sorunların başında peteklerin ve vanaların iç kısımlarında oluşan pislik ve tortular sebebi ile su devir daiminin yeterli olmaması ya da filtrelerin tıkalı olmasıdır. Bu sorunun çözümü için Ankara Merkezi Petek Temizliği firmamız ile iletişime geçin.
 
Bir diğer sorun ise kalorimetre kalibrasyonunda sorun olmasıdır. Bu sorun da doğalgazı çok yakmanıza sebep olmaktadır. Başka bir sorun da cihazın bozuk olma ihtimalidir.
 

Kalorimetre (Isı Pay ölçer ) Tamir ve temizliği nasıl yapılır?


Kalorimetre arızaları genel olarak filtre bağlanmayan ve mekanik olan cihazlarda görülmektedir. Yanlış filtre kullanımı da cihazda arızaya ve makanik aksamın sıkışmasına sebep olmaktadır. Bu sorun cihazın su akışını hatalı hesaplamasına ve faturanızın da çok gelmesine sebep olmaktadır. Kalorimetre ve pay ölçerlerin temizliğini yaptırarak daha az fatura ödeyebilirsiniz.
 

Isı Pay Ölçer ve Kalorimetre Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 
Kanun gereğince ısı gider paylaşımı apartman yönetimlerinde şöyle yapılmalıdır. Toplam ısınma maliyetinin yüzde 70’i payölçer ile ölçülen tüketime bölünür. Kalan %30’u ise sabir bir gider olarak değerlendirilir ve toplam ısıtılan kapalı alanın yani merdiven ve yangın boşlukları dahil m2 sine bölünür.
 

Merkezi Isınma sistemlerinde Gider Hesaplama Nasıl yapılmalı?

 
Merkezi ısıtma sisteminin toplamda ki ısınma giderinin %70 i daire başı her saatin ölçtüğü bölümlerin ısınma tüketimine göre yapılmalıdır. Toplam ısınma giderlerinin %30 ortak alanlar, sistem kayıpları, ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı gideri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaşılır.
 
Isı giderleri aşağıda ki şemaya göre yapılmalıdır.



Sıcak su Kullanım suyu giderleri hesaplaması
1: Kullanım sıcak su üretimini sağlayan ısıtma sisteminin, merkezi ısıtma sisteminden bağımsız olması ve sıcak su sayaçlarının kullanılması durumun da hesaplama
merkezi sistem sıcak su gideri paylaşımı



2: Binanın toplam sıhhi sıcak su tüketim maliyetinin (M) hesaplanmasında, sıhhi sıcak su üretimini sağlayan ısıtma sistemi, merkezi ısıtma sistemine bağımlı olduğu durumda; merkezi ısıtma sisteminin payı merkezi sıhhi sıcak su sisteminin tüketimi çıkarıldıktan sonra kalan bütün tüketim miktarıdır.

 

USTAYA SOR


  • Commenter serpil çavuş 02 Kasım 2022

    İyi günler bir katta 4 daire var. Bir dolabin içinde ısı ölçerleri koymuşlar. hangi ısı ölçerin kendi dairemize ait olduğunu nasıl anlayabilirim. Isı ölçere göre faturalandırmayı yönetici mi yoksa doğalgaz şirketimi yapmaktadır. Teşekkür ederim.

  • Commenter Ankara Su Tesisatçı 02 Kasım 2022

    ısı ölçerlere ait vanaları kapatınız. Size ait olan ısı ölçerin vanasını kapattığınız da petekler ısınmayacaktır. Bu şekilde anlaya bilirisiniz.

  • Commenter erdal aslan 06 Mayıs 2022

    merhaba. ısı pay ölçer sistemi kullanılan bin sitede oturuyorum. Ancak, bütün peteklerde vana olduğu için bir çok kişi bu peteklerdeki vanaları kapatıyor diye düşünüyorum. 15 derecenin altında ki soğuk havlarda bile sadece % 30 luk payı ödüyorlar. ne yapabiliriz. bir öneriniz varm ı

  • Commenter Ankara Su Tesisatçı 06 Mayıs 2022

    1. kademenin altına düşürülemeyen ve sürekli açık konumda kalabilen termostat vanalar var bunları kullana bilirsiniz.