Blog

Peteklere Donmaması İçin Antifriz Koyma

Peteklere Donmaması İçin Antifriz Koymak Doğrumu?


Kış mevsimin de kullanılmayan yada az kullanılan evlerde yada daha sabuk ve daha iyi ısıtacağı düşünülerek Kombi Petek Sisteminin içerisine antifiriz konulmaktadır. Kombi Petek tesisat suyu içerisine Antifriz konması kesinlikle son derece yanlış bir uygulamadır. Bu tip antifriz konan peteklerin iç kısımlarının zamanla paslandığını ve pul pul dökülerek peteklerin iç kısımlarını tıkadığını gördüm. Kesinlikle petek tesisatının içerisine antifriz konulması sakıncalıdır.

Ancak bazı istisnai durumlar vardır. Mesela bizim bir yazlığımız var ve o kış  yazlığımızı kullanamıyoruz. Kışın petek tesisatının donmaması için ne yapmalıyım? diye kendinize sorduğunuz da eğer yapacağınız tek şey antifriz koyabilmek ise bunu Kalorifer tesisatının donmaması için yapa bilirisiniz ancak kış bittiğinde antifirli suyu mutlaka sistemin içinden Temizletmeniz gerekmektedir. Tahliye vanasından su boşaltmak tesisat içerisinde ki antifirizli suyun tamamının boşalmasını sağlamaz. Ancak petek temizleme makinesi ile sistemi temizletmeniz gerekmektedir.

Kışın donmaması için petek tesisatında yapacağınız bir diğer uygulama ise suyunu boşaltmaktır.


PETEK TESİSATININ SUYU NASIL BOŞALTILIR?


Petek Tesisatının banyo kısmında tahliye vanası vardır. Bu vana yere yakın zemin hizasında bulunur. Bu vanayı açtığınız da peteklerin içinde ki su basıncını almış olursunuz ancak sistemin içindeki su tamamen boşalmaz  bunun için peteklerin hava alma purjorünü açık konuma getirerek bütün tesisatın suyunu boşalta bilirisiniz. Kombinin suyunu boşaltmak için de Petek Tesisat borusu üzerinde ki (Kalın boru) vananın yanında bulunan filtre tıpasını sökerek kombi içinde ki suyun boşalmasını sağlarsınız. Daha sonrasın da yine Petek Temizliği ekiplerinden yardım alarak sistemi hem temizletir hemde su doldurma işlemini yaptırmış olursunuz.

Kombinin petek tesisatı haricin de bir de sıcak su tertibatı vardır. Bu tertibat içerisinde ki suyu boşaltmak için evin ana vanasını kapatıp sıcak su vanasını yere yakın en az iki musluktan açık bırakarak bu işlemide yapmış olursunuz.

Su tesisatını da boşaltmak için yine ana vanayı kapatarak evde ki bütün vanaları açık bırakmak sureti ile tesisat içerisinde ki suyuda büyük ölçüde boşaltmış olursunuz.

Ankara Su Tesisatçısı


 

USTAYA SOR


  • Commenter Mehmet kaya 16 Eylül 2023

    Merhabalar herkesin merak ettiği kalorifer peteklerine antifiriz koyulurmu sorusuna ebediyen cevap yazıyorum öncelikle antifiriz nedir ne işe yarar nerede bulunur bununla başlıyalım antifiriz araçların motor suyu bulunan kısımları kalorifer sistemi motorun blok içerisindeki su kanalları silindir kapak içerisindeki su kanalları motor soğutma radyatörü ve araçta kışın ısınmak için çalıştırdığımız kaloriferin kalorifer peteğinde bulunur peki bu antifiriz neişe yarar neden araçların motor suyuna koyuyoruz antifiriz kış aylarında dışarıda kalan araçlarımızın motor suyunun donmasını engeller ayrıca yağlı yapısı ile motor içlerindeki tüm su kanallarında paslanmayı engeller buna kalorifer peteği ve radyatör dahildir (dip not bazı tesisatçılar su kaynamasını engeller diye yazmışlar kesinlikle yalnıştır) ( radyatör ve kalorifer peteği alüminyumdur) bu iki parçayı parantez içine almamın sebebi bazı tesisatçılarımız demirde şu gerekir alüminyumda bu gerekir diye yazmışlar ona açıklık getirmek için yazdım yani fark etmez burada dikkat edilmesi gereken unsurlar 1.antifiriz Orijinal ve organik olmalıdır bunu yetkili servisten veya güvendiğiniz bir oto yedek parçacıdan temin edebilirsiniz piyasada satılan ucuz konsantre antifirizleri fiyat farkından anlayabilirsiniz orijinal olmayan konsantre antifirizler aracınıza kesinlikle zarar verebilir bu aynı şekilde evimizde kullandığımız kombi sistemi içinde geçerli 2 kalorifer petekleri eski paslı yıpranmış olmamalıdır aksi takdirde antifirizi koyduktan bir müddet sonra bir hafta ile bir ay gibi sürede peteklerinizin içinde ve kombi içerisindeki paslanmış olan yerleri temizleyip çürümeye başlamış kısımlardan su kaçırmaya başlayacaktır ayrıca antifirizin çözdüğü pas kalıntıları peteğinizde ve kombinizde tıkanmalara ve parçalarınızda zarara yol açabilir kısacası peteklerimize antifiriz koyabiliriz fakat peteklerin yeni olması gerekiyor yada eskimiş yıpranmış olmaması gerekiyor bu şartlar sağlandığında kesinlikle antifiriz koyulabilir bu sayede peteklerinizin iç kısmı paslanmıcak ve her sene temizlik yapmak zorunda kalmıcaksınız ayrıca suyun çabuk ısınmasını sağlıcaktır tecrübelerle sabittir…

  • Commenter Ankara Su Tesisatçı 16 Eylül 2023

    Merhaba, teknik anlamda bu yorumu onaylamıyoruz, ancak katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.

  • Commenter Fevzi yıldırım 24 Kasım 2022

    Ustam merhaba, Sadece yazları kullandığım bir bahçeli müstakil evim var. Kışın donmaması için peteklerin ve kombinin içindeki suyu boşalttım. Ancak, internette okuyorum. Sulun boşaltılması ile petek içinde paslanma oluyormuş. Bunun önlemek için antifiriz haricinde suya karıştıracağımız ve donmayı önleyecek zararsız bir kimyasal var mı? Varsa hangi markayı önerirsiniz . 8 tane petek için yaklaşık 8 mt petek için ne kadar koymam lazım. bilgi verirseniz memnun olurum. hayırlı işler.